Ransomware este un software rau intentionat care blocheaza accesul la datele victimei sau o ameninta ca le va publica sau sterge daca nu va fi platita o rascumparare. Orice actiune este posibila odata ce un dispozitiv sau un sistem este infectat, nefiind vreo garantie ca daca victima plateste rascumpararea va avea din nou acces la date.

Un ransomware simplu poate bloca sistemul intr-un mod in care nu este dificil pentru o persoana cu cunostinte in domeniu sa il deblocheze. Cei mai avansati virusi de tip malware folosesc o tehnica numita cryptoviral extortion in care cripteaza fisierele victimei, facandu-le inaccesibile si cere o rascumparare pentru a le decripta.

Ransomware poate, de altfel, cripta MTF (Master File Tabel) sau intregul hard drive. Prin urmare, ransomware este un atac de negare a accesului care previne utilizatorii computerului sa acceseze fisiere deoarece este imposibil de descriptat fisierele fara o cheie de decriptare.

In concluzie, daca nu vrei sa simti efectele negative ale virusului de tip ransomware apeleaza la serviciile noastre de prevenire ale acestuia.